Følg Norsk Bergindustri

Millioner til kjerneboring i Telemark

Nyhet   •   mai 01, 2017 11:07 CEST

Næringsminister Monica Mæland, regiongeolog Sven Dahlgren og Olje- og energiminister Terje Søviknes på Stortinget denne uka. Foto: Ragnar Lurås/NRK

Regjeringen bevilger åtte millioner kroner til kjerneboring i Fensfeltet. Kartlegging av sjeldne jordarter kan være starten på noe stort i Telemark. Regiongeolog Sven Dahlgren har anslått verdien av mineraler og sjeldne jordarter i feltet til minst 500 milliarder kroner.

– Dette er en gledens dag, sa Terje Søviknes. Nå får man fullført dette kartleggingsprosjektet som man har vært ivrig på i kommunen og fylket. To kjernehullsboringer ned til en kilometers dybde, med full undersøkelse av disse verdiene. Dette kan være starten på et nytt industrieventyr med utspring i Telemark, men det kan også være et nasjonalt industrieventyr vi står ovenfor, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til NRK.

Regiongeolog Sven Dahlgren har vært en viktig stemme i prosessen fram mot bevilgningen.

I 2015 presenterte Dahlgren planene for kartlegging av Fensfeltet. Et prosjekt som skulle gå over 4 år, med en finansiell ramme på 8 millioner kroner.

– Dette er viktig for Norge, det er viktig for Telemark og det er viktig for hele regionen der dette ligger, altså Nome, sier han til NRK.

Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter er svært tilfreds med bevilgningen.

- Dette er et viktig signal fra regjeringen om vilje til å satse på nye sider ved den norske mineralnæringen. Dette kan være starten på et nytt kapittel i historien om Norge som mineral- og energinasjon.

Fensfeltet er en mineralforekomst omkring 5 km i diameter som ligger ved Ulefoss i Nome kommune i Telemark. I perioden fra omkring 1650 til 1927 ble det utvunnet jernholdig dolomitt til Ulefos Jernværk. I en periode fra 1953 til 1963 ble det brutt søvitt og dolomitt i Søve gruver for produksjon av niob ved Norsk Hydro på Herøya. I de senere årene har særlig Norges største forekomst av thorium. Forekomsten er anslått til 180 000 tonn og gjør feltet til en av de største forekomstene i verden.Energiinnholdet er potensielt 100 ganger det totale innholdet i olje og gassressursene på sokkelen